Manuel Alvarez Bravo

Ο Manuel Alvarez Bravo, ήταν ο μεγαλύτερος Μεξικανός φωτογράφος και από τους ποιο καταξιωμένους της Λατινικής Αμερικής του εικοστού αιώνα.
Γεννήθηκε το 1902 στην Πόλη του Μεξικού, σε μια περίοδο ταραγμένη για την πατρίδα του, λόγω της πρόσφατης σχετικά Μεξικάνικης Επανάστασης, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τη δουλειά του ως φωτογράφος.
Ο Bravo, αυτοδίδακτος στη φωτογραφία και μεγαλωμένος σε φιλότεχνο περιβάλλον λόγω των πατέρα και παππού του που ήταν ζωγράφοι, πήρε μαθήματα γενικά για την τέχνη στην Ακαδημία του San Carlos.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του έπαιξε η γνωριμία του με τη φωτογράφο Tina Modotti, η οποία του έδωσε μια ώθηση και τον εισήγαγε στους τότε καλλιτεχνικούς κύκλους.
Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν την απλή καθημερινή ζωή με έναν αέρα ποτισμένο ειρωνεία και μια δόση σουρεαλισμού. Φωτογράφιζε ανώνυμους απλούς ανθρώπους και απέφευγε εσκεμμένα την φωτογράφιση πολιτικών αλλά και γενικότερα διάσημων προσωπικοτήτων της χώρας του.
Στη ζωή του γνώρισε πολλούς ομότεχνους όπως τον Edward Weston και τον Paul Strand αλλά και τους Walker Evans και Cartier – Bresson, με τους οποίους εξέθεσε φωτογραφίες του στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Το 1930-31 κάνει τον κάμεραμαν στον Sergei Eisenstein, για την ημιτελή ταινία του «Que Viva Mexico». Ο Bravo γνωρίζει τα Ευρωπαϊκά ρεύματα στην τέχνη μέσω γνωριμιών και με άλλους καλλιτέχνες όπως τον σουρεαλιστή ποιητή και συγγραφέα  Andre Bretton.
Πέθανε πλήρες ημερών το 2002 στη γενέτειρά του.





















Περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου