Julia Margaret Cameron

Η Julia Margaret Cameron γεννήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας το 1815 από πατέρα αξιωματικό του Αγγλικού στρατού και μητέρα Γαλλίδα, προερχόμενη από αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν Αγγλίδα φωτογράφος γνωστή για τα πορτραίτα διασημοτήτων της εποχής της αλλά και για τις φωτογραφίες της όπου δημιουργούσε και απεικόνιζε σκηνές με τον βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης αλλά και θέματα που έχουν σχέση με τη θρησκεία.
Η Cameron με τον άνδρα της, εγκατεστημένοι στο Isle of Wight της Αγγλίας από το 1848, είχε σπουδαίο κύκλο φίλων: Επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί ήταν οι καθημερινές της συναναστροφές. Οι φιλολογικές βραδιές που οργάνωναν στο σπίτι τους, συνέτειναν στο να αναπτυχθεί η δική της καλλιτεχνική προσωπικότητα.
Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία άρχισε μάλλον τυχαία στην ηλικία των 48 ετών, όταν της δόθηκε σαν δώρο από τα παιδιά της μια φωτογραφική μηχανή. Αυτό ήταν το έναυσμα, μια που η ευφυής αυτή καλλιτέχνης διαπίστωσε ότι με το μέσο αυτό μπορούσε να δημιουργήσει τον δικό της κόσμο.
Μπροστά από το φωτογραφικό της φακό στάθηκαν όλα τα πρόσωπα του περιβάλλοντός της, συγγενείς, υπηρέτες αλλά και όλοι οι σπουδαίοι φίλοι της, καλλιτέχνες και επιστήμονες της εποχής της, οι οποίοι μεταμορφώθηκαν από την ευφυή αυτή καλλιτέχνιδα σε ήρωές της. Με βαθιά πίστη στη αξία του έργου της, δούλεψε ασταμάτητα, φροντίζοντας μάλιστα οι φωτογραφίες της να εκτεθούν σαν έργα τέχνης. Από το ημερολόγιό της φαίνεται ότι ήταν απόλυτα συνειδητή για το ότι έκανε τέχνη, σε μια εποχή που η φωτογραφία δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί ως τέτοια.
Η Cameron πέθανε στην Κεϋλάνη το 1879. Η φωτογραφική καριέρα της διήρκησε μόνο έντεκα χρόνια (1864-1875) αλλά άφησε πίσω της το πρώτο σημαντικό και συγκροτημένο καλλιτεχνικό φωτογραφικό έργο στην ιστορία της φωτογραφίας. Σήμερα επάξια τη θεωρούμε από τις σημαντικότερες φωτογράφους στην ιστορία του μέσου.




















Περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου