Aleksander Rodchenko

Ο Aleksander Mikhailovich Rodchenko γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1891 στην Αγία Πετρούπολη. Ο πατέρας του εργαζόταν ως κατασκευαστής αξεσουάρ θεατρικών παραστάσεων, έτσι η επαφή του με τον τεχνητό αλλά και μαγικό κόσμο του θεάτρου υπήρξε αποφασιστική γι αυτόν. Το 1910 γράφεται σε μια καλλιτεχνική σχολή, όπου σπουδάζει ζωγραφική και γραφιστική. Η Ρωσική Επανάσταση το 1917 τον βρίσκει στην Μόσχα, 26 χρονών και παντρεμένο με την Varvara Stepanova, γραφίστρια και ζωγράφο.
Ο Rodchenko θα γίνει ευθύς εξαρχής ένθερμος οπαδός της επανάστασης των μπολσεβίκων και θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην οικοδόμηση της νέας δίκαιης, ισόνομης και προοδευτικής κοινωνίας που αυτή επαγγέλλεται.
Όλες οι αλλαγές που βλέπει γύρω του, τού γεννούν τη βαθιά πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι πια ικανός να μεταμορφώσει τον κόσμο, το περιβάλλον που ζει, τη ζωή του γενικότερα. Ο Rodchenko επιλέγει να υπηρετήσει την επανάσταση και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας μέσα από την Τέχνη. Η φωτογραφία είναι αυτή που επιλέγει σαν ένα εργαλείο, μέσο της οποίας θα προσπαθήσει αναδείξει «μια νέα αισθητική ικανή να αναδείξει μια νέα κοινωνία».
Έχει πει: «Ένα έργο είναι τέχνη γιατί αποτελεί ένα θαύμα, είναι δηλαδή ανεξήγητο» και επίσης: «Το να οργανώσει κανείς την ίδια του τη ζωή, αποτελεί και αυτό ένα είδος σύνθεσης». Ο Rodchenko πέθανε στη Μόσχα το 1956.

















Περισσότερα εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου