Shomei Tomatsu

Ο μεγάλος Ιάπωνας φωτογράφος, Shomei Tomatsu, γεννήθηκε στη Nagoya, της Ιαπωνίας, το 1930
και έγινε φωτογράφος εκδόσεων ενώ σπούδαζε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aichi.
Χωρίς να έχει κάνει ακαδημαϊκές σπουδές στη φωτογραφία, o Tomatsu στην αρχή εργάστηκε σαν ελεύθερος (freelancer) φωτογράφος και το 1959 συνίδρυσε με άλλους το πρωτοποριακό φωτογραφικό πρακτορείο Vivo, ενώ το 1967 ίδρυσε τη δική του εκδοτική επιχείρηση, τη Shaken.
Τα μεγάλα έργα του Tomatsu περιλαμβάνουν φωτογραφίες από την αμερικανική κατοχή και την επακόλουθη αμερικανοποίηση της Ιαπωνίας όπως το "Hiroshima-Nagasaki Document", στο οποίο φωτογράφισε τα επακόλουθα της ατομικής βόμβας, της βίας στους δρόμους και της ζωής των μαθητών στο Shinjuku του Τόκιο.
Οι φωτογραφίες του έχουν έντονες σκιές, ασυνήθιστες γωνίες, και δεν φοβάται ούτε τα στραβά κάδρα ούτε τις θολές λήψεις.
Έργα του Shomei Tomatsu βρίσκονται σε μόνιμες εκθέσεις πολλών σημαντικών μουσείων, παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Harvard University Art Museum και του περίφημου Metropolitan Museum of Art (MoMA) της Νέας Υόρκης.
Έχει εκδώσει πολλά φωτογραφικά βιβλία μεταξύ των οποίων τα: "Pottery Town: Seto" το 1955, "Nippon" το 1967, "Saramu Areikomu" το 1968, "O Shinjuku" το 1969, "I am a King" το 1972, "The Pencil of the Sun" το 1975, "Ruinous Garden" το 1987 και "Traces: 50 Years of Tomatsu’s Works" το 1999.
Πέθανε σε ηλικία ογδόντα δύο ετών το 2012 στη Naha της Okinawa.
















Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου